BRATISLAVA – ČUDOVITO MESTO OB DONAVI

Bratislava se nahaja na jugozahodnem delu Slovaške, le nekaj kilometrov od meje z Avstrijo. Leži na obeh bregovih reke Donave in je od Dunaja oddaljena le eno uro vožnje, zato je iz Slovenije najlažje dostopna z avtom ali avtobusom preko Šentilja in naprej preko Dunaja. Nekaj dnevni izlet v Bratislavo je odlična ideja v vsakem letnem času, saj Bratislava ponuja polno lepih in zanimivih kotičkov. Na tem mestu omenimo le nekaj zanimivejših, ki jih pri obisku glavnega mesta Slovaške ne smete izpustiti.

Bratislavski grad

Najlepši razgled na Bratislavo zagotovo ponuja Bratislavski grad, ki se nahaja na hribu neposredno nad reko Donavo. Peš je dostopen iz starega mestnega jedra, manj kot pol ure hoje navkreber.

Grad je v obliki štirikotne zgradbe s štirimi stolpi, z njega pa se lepo vidi celotno mesto, staro mestno jedro in reka Donava.

Na gradu je restavracija, kjer si lahko privoščite večerjo ali samo okrepčilo na letnem vrtu neposredno nad mestom.

Staro mestno jedro

V Bratislavi si je potrebno ogledati in se sprehoditi po starem mestnem jedru, kjer so številne lepo ohranjene zgodovinske baročne zgradbe, od katedrale Sv. Martina, Narodnega gledališča do Mihaelovih vrat.

Zanimivi simpatični kipi spremljajo obiskovalce starega mestnega jedra, ne morete jih zgrešiti. Pazite, da ne pohodite Čumila, komunalnega delavca, ki gleda iz kanalizacijskega jaška.

S številnimi restavracijami, pivnicami in bari postane mestno jedro v večernih urah še posebej živahno.

Most in stolp UFO

Le nekaj minut hoje od starega mestnega jedra se nahaja Novi most (Nový most) ali tako imenovani UFO most. Nad mostom se dviga UFO stolp z razgledno ploščadjo, ki je videti kot leteči krožnik.

Na razgledno ploščad se lahko povzpete z dvigalom, vgrajenim v enega od stebrov stolpa. Na vrhu se nahaja tudi restavracija, razgledna ploščad pa ponuja razgled na Bratislavo in njeno okolico.

Reka Donava

Po Donavi se lahko zapeljete z eno izmed ladij, ki so na voljo ob rečnem bregu. Zelo lepo je mesto videti še z reke. Če imate čas, pa se lahko odpravite tudi na daljše križarjenje po Donavi.

Na rečnem bregu se nahaja ogromno restavracij in barov ter dolga sprehajalna pot, ki vodi do novejših predelov mesta.

Avtor: Ekipa Veseli upokojenec