COSTA SERENA – LADJA BOGOV

Costa Serena je križarka za daljše relacije in je identična njeni sestrski ladji Costa Concordii, ki se je potopila leta 2012. V uporabi je od leta 2007; njena zmogljivost je 3.780 potnikov in 1.100 članov posadke. Dolžina ladje je približno 290 metrov, njena teža je 114.500 ton. Ima 14 palub in je bila do leta 2014 ena največjih ladij v floti Costa Crociere. Costo Sereno imenujejo tudi “ladja bogov”, saj jo navdihuje mitologija starodavnega Rima in je pravi plavajoči tempelj zabave s 1.500 kabinami.

Iz Italije, natančneje iz Savone smo odšli na križarjenje po zahodnem Sredozemlju. Na štirinajstdnevnem križarjenju smo obiskali Španijo, Maroko, Portugalsko in Italijo. Vkrcanje na ladjo je bilo kljub velikemu številu potnikov zelo hitro. Ob vstopu na ladjo smo prejeli kartico “Costa Card”, ki je najpomembnejša kartica v času križarjenja. Uporablja se za identifikacijo pri vstopih na ladjo in za vsa plačila na krovu. Kartico je potrebno povezati s svojo kreditno kartico, nakar se vsi na ladji opravljeni nakupi odštejejo s kreditne kartice na koncu križarjenja.

Na ladji sta na voljo dve glavni restavraciji, imenovani Vesta in Ceres. Za večerjo smo lahko izbrali zgodnji termin ob pol osmih ali pozni termin ob pol desetih. Jedilnik je bil pester,  sestavljen iz predjedi, testenin, juhe, glavne jedi, solate in sladice. In pa najlepše je bilo, da je bila večerja postrežena na mizo, manjkalo pa ni niti zabavnega programa. V času križarjenja sta bili tudi dve svečani kapitanovi večerji s še boljšim izborom hrane in zabavnim programom.

V veliki restavraciji na deseti palubi sta bila zajtrk in samopostrežno kosilo, ki smo ga velikokrat kar preskočili. Tam je tudi picerija, ki je za vse, željne polnočnega prigrizka, odprta vse do ene ure zjutraj.

Za večerno zabavo so na voljo bari, igralnice, disko in gledališče. Ladja ima namreč trinajst barov, v katerih se vrtijo različne zvrsti glasbe, tako da lahko vsak najde svoj kotiček.

V gledališču so vsak dan različne predstave, od pevskih in plesnih nastopov do nastopov igralcev in ostalih umetnikov. Ker so predstave takoj po večerji, so zelo obiskane.

Costa Serena ima tudi tako imenovano nakupovalno ulico z različnimi trgovinami, ki vsak dan ponujajo po dostopnih cenah različne artikle, od ur, parfumov do nakita.

Na ladji je tudi Spa Samsara s telovadnico, bazenom za talaso terapijo, prostorom za različne tretmaje, savno, turško kopeljo in solarijem. Bazeni in ležalniki se nahajajo na zgornji palubi.

Čas, ki smo ga preživeli na ladji, in čas, ko smo odkrivali nove kraje, sta se lepo dopolnjevala in bila enako zanimiva. Ladja namreč ponuja vse elemente primerljivega hotela, vendar zaradi velikega števila gostov včasih ne morete uživati prav v vseh dejavnostih, ki jih ponuja. Za nas sta bili največji prednosti križarjenja velika pestrost in hitra dinamika ogledov mest in krajev, saj smo si lahko skoraj vsak dan ogledali nov kraj; od Barcelone, Valencije, Cadiza, Lizbone do Tangerja in Casablance v Maroku. Več o mestih in krajih na poti pa v naslednjih zgodbah.

Avtor: Ekipa Veseli upokojenec