OBČINA DOBROVNIK

SVET BLAGODEJNEGA SONCA IN NEOKRNJENE NARAVE

Najstarejša turistična točka občine Dobrovnik je BUKOVNIŠKO JEZERO.  Sprva je bila znana in priljubljena le kot krajevna izletniška točka.  Z leti se je ponudba na tem območju dopolnjevala in izpopolnjevala. Sedaj lahko rečemo, da je ponudba tako široka, da si najde vsak nekaj za sebe, od najmlajših do najstarejših, od tistih, ki si želijo le nabrati moči, pa do tistih, ki so željni adrenalina. Območje je vstopna točka v Krajinski park Goričko, je naravna vrednota državnega pomena, zato se trudimo, da kljub velikemu številu obiskovalcev poskušamo ohraniti naravo, ki skriva pravo bogastvo.

Jezero je akumulacijsko, leži na površini 8 ha. Jezero obdaja gozd, ki nudi obiskovalcem prijetno senco in poleg ribolova tudi možnost za počitek, sprehode, kampiranje, piknike, športne aktivnosti, ter veliko gobarskih užitkov.

Za najmlajše je na voljo pravljični park,  kjer domujejo pravljični liki in vsak izmed njih je postavljen s točno določenim poslanstvom: Vila Rusalka skrbi za dobro ljudi, Vila Orhideja  skrbi za rastlinski svet Bukovniškega jezera, Škrat Blagodejnik  skrbi za Vidovo kapelico, Vidov izvir in ohranjanje blagodejnih moči narave, Žabec Jezernik  pa skrbi za živalski svet Bukovniškega jezera. Vse to je povezano v pravljici, ki je na voljo na interaktivni tabli.  Pravljični park je na voljo vse dni v letu.

Za tiste, ki so željni adrenalina, je na voljo pustolovski park,  ki leži v prečudovitem gozdu, ponuja popolno sprostitev, zabavo in oddih ter vas vabi, da preizkusite svoje športne ter pustolovske sposobnosti. Plezalne poti so prilagojene obiskovalcem vseh starosti in zmogljivosti, ter so zato primerne tako za najmlajše kot za najstarejše. V neokrnjeni naravi lahko  preizkusite svoje zmogljivosti na 7 unikatnih elementih, skupaj je v parku 66 elementov. Primeren je za udeležence, starejše od 4 let. Posebna atrakcija je prosti pad z višine 10 metrov in zipline avantura v skupni dolžini kar 286 metrov. Za obisk pustolovskega parka si je dobro vzeti vsaj 2 uri časa.

V neposredni bližini jezera se v senci starih, visokih dreves nahaja kapelica sv. Vida. Kapelica je bila zgrajena leta 1828 in je postavljena na mestu nekdanje lesene cerkvice, ki je bila zgrajena okoli leta 1828. Kapelica je posvečena svetemu Vidu, ki je po izročilu zavetnik za oči in dober vid. Poleg kapelice je v dolini izvir  sv. Vida. Pravijo, da ima voda iz tega izvira energijsko moč ter zdravilne učinke pri zdravljenju vida, sluha, prebavil, živčevja in kože. Po legendi se je potrebno pri izviru umiti, da bomo boljše videli. Vodo si lahko natočite kadar koli vas pot zanese do tega izvira.

V okolici kapele Svetega Vida in Vidovega izvira so najdene številne energetske točke blagodejnega in zdravilnega zemeljskega sevanja, ki izboljšajo počutje in zdravje ljudi. Izmerjenih in označenih je 26 takih točk. Obiskovalci se v tem območju sprostijo in si naberejo novih moči. V info centru na glavnem parkirišču je na voljo zloženka, kjer so opisane točke, dodan je zemljevid teh točk in splošna navodila. V kolikor si želite nabrati pozitivne energije in moči, si je potrebno vzeti čas in se posvetiti samemu sebi.

Okoli jezera poteka gozdna učna pot. Učna pot se začne ob gozdni cesti nad ribiško kočo in poteka krožno skozi gozd do Bukovniškega jezera in nazaj do izhodišča. Pot je dolga približno 1700 m, je nezahtevna z vsega 42 m višinske razlike. Na poti je 6 informacijskih tabel z osnovnimi informacijami o gozdni učni poti. Pot je primerna za posamezne obiskovalce, kot tudi za skupine.

Pot je čudovita učilnica na prostem, obenem pa priložnost za rekreacijo.

Okolica Bukovniškega jezera je raj tako za kolesarje kot pohodnike s številnimi pohodnimi, tematskimi in kolesarskimi potmi.

Po obisku vseh navedenih destinacij prija pravo prekmursko kosilo, bodisi bograč, gibanica, dödöli,  domači sladoled ali hitra hrana. Za vsak okus se nekaj najde pri naših ponudnikih na samem območju Bukovniškega jezera. Glede na to, da se vse okoli Bukovniškega jezera razprostrirajo vinogradi, velja pri naših gostincih ali na vinski fontani poskusiti tudi to žlahtno pijačo.

Veliko zanimivih zgodb in destinacij priporočamo za ogled tudi po drugih lokacijah v občini Dobrovnik, saj so zelo blizu območju Bukovniškega jezera: tropski vrt z več kot 400 tropskih vrst in sort rastlin iz celotnega tropskega pasu našega planeta, rokodelska hiša, Učna pot sonce in planeti…..

Ker pa vse, kar naša občina in okolica ponuja, si ne boste mogli ogledati v enem dnevu, so vam na voljo naše prenočitvene kapacitete po občini, pa tudi z avtodomom se lahko pripeljete na sodobno urejeno parkirišče za avtodome, ki se nahaja ob Bukovniškem jezeru.

 Vse informacije so na voljo v info centru na glavnem parkirišču ob Bukovniškem jezeru, po telefonu oziroma po email-u.

Zavod za okolje in turizem Dobrovnik

Környezeti és Idegenforgalmi Intézet Dobronak

Dobrovnik 297

9223  Dobrovnik

T: +386 2 577 68 88

M: +386 41 349 927

www.bukovniskojezero.si

turizem@dobrovnik.si

Avtor: Zavod za okolje in turizem Dobrovnik