Omenim naj, kot posebnost, da je v Vnanjih Goricah upokojensko društvo, edino v Sloveniji, ki ga krasi tudi cvetlično ime društva – Tulipan. Glede na naslov članka boste pomislili, da Tulipanovci ponovno zastavljajo uganke v Barjanskem listu. Tokrat vam ne bo treba reševati ugank in pošiljati odgovore na naš naslov, saj vam ponujam samo obvestilo o spremembah v vodstvu našega društva. Izteklo se je osemletno obdobje, v katerem sem kot predsednik društva zalival domače cvetoče tulipane. Za to opravilo smo članom ob novem letu razdelili setvene koledarje, saj sam ne morem vzdrževati celega vrta. Menim pa, da je poleg naših gasilcev, ki so brez konkurence, tudi naše društvo razgibalo življenje prebivalcev v Vnanjih Goricah. Na nas vas lahko prijetno spominja lepa voščilnica s sliko barjanske tulpike, ki jo dobivajo vsi člani, ki napolnijo okroglo obletnico svojega življenja. Tako bodo vsi enkrat prišli na vrsto za ta okrasek. Za ohranjanje zdravja in tudi družabnega življenja pa poskrbijo naše telovadke in telovadci, ki se dvakrat tedensko zberejo pri telovadbi in enkrat tedensko dodajo še prijetno druženje ob kavici in kakšnem prigrizku. Tudi rojstnodnevno proslavljanje posameznega telovadnega člana se tako lahko zavleče z dviganjem kozarcev in priboljškov. Kdo pa, prosim vas, rad sam proslavlja rojstni dan?
Večkrat povabimo na naša družabna srečanja štiriletnike iz sosednega vrtca, da nam popestrijo vzdušje v dvorani in popravijo starostno poprečje. V okviru medgeneracijskega srečanja jim ob priliki vračamo obisk z določenim programčkom. Če gre komu med člani dovolj na »otročje«, se lahko pridruži temu veselemu dogodku, posebno, če sam doda programu svojo točko. V poštev pridejo recitali, pesmice, igrice ali glasbeni vložek. Do srede maja ima čas za pripravo. Veselo vabljeni!

Naše izlete prizadevno pripravlja nezamenljiva Fani. Izbira kraje in oglede, ki nam še dolgo ostanejo v spominu. Vse to z navdihom: »Spoznaj domovino in imel jo boš rad.«
Premoremo tudi pevski zbor, ki pod parolo »Pojte, pojte, drobne ptice« (no, niso vse drobne) razveseljuje naše proslave in gostuje v okolici. Nekaj stojišč v zboru je še prostih. Zakaj bi peli samo doma v kopalnici, če pa vaš glas manjka v zboru? Pohitite, kajti septembra 2020 bo v Vnanjih Goricah srečanje območnih pevskih zborov. Tedaj se bo zbralo okoli 400 pevcev upokojenskih društev iz naše širše okolice. Ali si lahko privoščite, da zamudite takšno priložnost? Še večje medgeneracijsko sožitje pa bo letos potekalo od 14. do 16. maja na GR. Obiščite ga!
Mogoče bo komu pri branju članka šlo na smeh. Če ne, imamo tudi za to spodbudo. Naša Manica , ki ima certifikat za jogo smeha, vas bo spravila v dobro voljo, če se prijavite na njene urice, ki bodo ob četrtkih od 14.30 do 15.30 v telovadnici krajevne skupnosti. Prijavite se lahko na telefon 031 823 793. Ker je to nekaj novega, upam, da vas bo znatiželjnost le prignala v vrste smejočih.
Opažamo, da se krvnih meritev za ugotavljanje krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi udeležuje kar lepo število članov. Opravljamo jih dvakrat letno v sodelovanju z RK. Lepo je, da skrbijo za svoje zdravje.

Žal nimamo samo veselih novic. Člane, ki so plačevali v Vzajemno samopomoč obveščamo, da bodo po njihovi smrti svojci dobili samo še to leto obljubljeni denarni znesek. Nato bo zmanjkalo denarja. V to področje spada še tole obvestilo. Društveni prapor bomo pri pogrebih nosili samo za tiste, ki so bili člani društva.
Dodajmo še »češnjico na tortico«. Dne 23. 02. 2019 smo imeli Občni zbor društva. Polno dvorano članov in gostov sta nam polepšali Kulturno društvo folklorna skupina Rožmarin in naš pevski zbor Tulipan. Še obstajajo zanesenjaki. Hvala jim. Hvala tudi upravnemu odboru društva za uigrano in prizadevno delo v vseh osmih letih. Zahvaljujem se jim tudi za njihovo uokvirjeno pisno Zahvalo, ki me bo spominjala na naše sodelovanje. Kot pravijo, da na učiteljih šola stoji ali pade, tako za društvo Tulipan velja, da na upravnem odboru društvo stoji ali pade. Naše je obstalo in nasledniki lahko nadaljujejo na dovolj trdnih temeljih. Želim jim veliko uspeha in zadovoljstva pri delu. Če kdo meni, da je tukaj dobil premalo informacij, jih lahko več dobi vsak prvi torek v mesecu med 9. in 10. uro v prostorih društva.
Toliko za slovo.

Toni Jurjec, nekdanji predsednik DU Tulipan