ZGODBA O CVIČKU NA MATJAŽEVI DOMAČIJI

Matjaževa domačija se nahaja na Pahi – majhni dolenjski vasici, ki leži nad Otočcem, v vznožju vinorodne gorice Grčevje, kjer uspeva odličen cviček in od koder se razprostira čudovit razgled na Gorjance in šentjernejsko polje.

Paha je ena od vasic KS in župnije Otočec, ki ima dobrih 2000 krajanov in bogato dediščino. Najbolj znan je grad Otočec, ki leži na otoku sredi Krke in je urejen kot hotelsko-gostinski objekt s 5*****. V neposredni bližini (10 min hoda) se nahaja grad Struga, kjer vam pričarajo pravo grajsko doživetje, vznožje Grčevja pa krasi še Stari grad, ki zaenkrat še ni na voljo za oglede. V kraju je tudi 5 cerkva: župnijska cerkev sv. Petra, znana Marijina romarska cerkev na Trški gori in kilometer od Pahe najstarejša podružnična cerkev sv. Jurija v Grčevju (500 m n/v) s čudovitim prenovljenim baročnim oltarjem. Če se boste do nje zapeljali z avtobusom, vas bo poleg cerkve prevzel tudi navdušujoč pogled na dolino reke Krke in Gorjance.

Prihod na Paho in sprejem na Matjaževi domačiji. Po dobrodošlici bo gospodinja razkazala pred kratkim obnovljeno 150 let staro hišo, ki je vključena v evropsko mrežo »Hiše s tradicijo«. Obenem z avtentično opremljeno hišo bomo spoznali tudi življenje naših prednikov, konkretno dolenjskega »osobenjka« (bajtarja). Ogledali si bomo »mali in veliki konc«, Bogkov kot, kredenco, zidan štedilnik, skrinjo, kimode in omare, ležišče iz ličkanja, mentrgo, kjer še danes mesijo kruh in krušno peč, v kateri kruh še vedno pečejo. Posebno zanimiva je klet, v kateri so hranili zelenjavo in sadje, v lesenih sodih pa vino. V kleti je tudi nekaj lesene vinogradniške opreme. Tu nam bo gospodar ob kozarčku cvička zapel posebno cvičkovo zdravico. Ob hiši je tudi zanimiv zeliščni vrtiček, »garteljc«.

Na lesenem podu si bomo ogledali 20-minutno multivizijsko prezentacijo »Zgodba o cvičku«. V njej se nam bo predstavil sam cviček. V sedmih dejanjih bomo spoznali zgodovino vinske trte in vina, vinske zavetnike, vinsko posodo, vse tri slovenske vinorodne dežele, sestavo cvička in pridelavo od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Zgodba je sestavljena zelo zanimivo in poljudno. Njen cilj je med drugim tudi vzpodbuditi spoštovanje vina in dvigovanje pivske kulture. Za odrasle skupine sledi po ogledu zgodbe še degustacija sestavin cvička: dolenjsko belo, frankinja, žametovka in kot višek degustacije – kralj cvička. Zraven postrežejo ajdov kruh z orehi in domač sir. Program traja približno 1,5 ure.

Če nam čas dopušča, obiščemo še vinorodno Grčevje, kjer si ogledamo cerkvico sv. Jurija s 400 let starim prenovljenim baročnim oltarjem (po dogovoru možen tudi mini koncert), nato pa obiščemo eno najstarejših zidanic. Tu nas bodo postregli s kozarcem cvička. Vseskozi bomo uživali v čudovitem razgledu. V Grčevje se iz Pahe lahko odpeljemo z avtobusom ali pa se odpravimo peš v eno ali obe smeri (1 km).

Cena programa na domačiji: 9 EUR (nad 30 oseb), 10 EUR (15-30 oseb), 11 EUR (manj kot 15 oseb)
Ostala doplačila po želji: narezek 5 EUR, topla dolenjska malica 6 EUR.

DODATNA PONUDBA:
Ogled cerkve sv. Jurija v Grčevju in dobrodošlica ter ogled stare dolenjske zidanice 2 EUR/osebo,
cvičkova penina v kleti na domačiji 1,5 EUR/osebo
Posebna ponudba: Koncert dueta PUSJEBN GUŠT, ki izvaja poezijo Iztoka Mlakarja 260 EUR

 

KOMPAS Novo mesto d.o.o., Novi trg 10, 8000 Novo mesto

tel.: +386 7 393 15 20, fax: +386 7 393 15 39

kompas.nm@siol.net, www.kompas-nm.si

 

***********************************************************************************

 

DOLENJSKA – DRUGAČNA DOŽIVETJA, DRUŽENJE IN IZOBRAŽEVANJE

Storite nekaj zase: odpotujte v kraje, kjer se boste srečali z neokrnjeno naravo, dobrimi ljudmi in s samim seboj. Združite prijetno s koristnim, obogatite svojo notranjost in izboljšajte kvaliteto svojega življenja… Včasih za dosego vsega tega potrebujemo le primerno okolje,  malo vzpodbude ter dobre volje…

Prihod v vinsko gorico Grčevje, ki leži na 500 m n/v. Ogled cerkve sv. Jurija, ki jo krasi čudovit 400 let star baročni oltar. Ob ogledu svetišča bomo spoznali tudi dejavnosti prizadevnih faranov in življenje najbolj priljubljenega svetnika v krščanstvu. Po želji nam mladi organist lahko pripravi tudi mini koncert. Zraven cerkve je zasajena potomka mariborske trte in lipa, pod cerkvijo pa stoji prenovljena kapelica in konjeniški dom. Od sv. Jurija se bomo spustili med vinogradi do vasi Paha (približno pol ure hoda). Vmes možen postanek pri kakšni zidanici ali reševanje različnih nalog. Na Pahi bomo obiskali Matjaževo domačijo. Sprejem in ogled 150 let stare, s slamo krite hiše, ki je uvrščena v evropsko mrežo »Hiše s tradicijo«. Gospodinja nam bo razkazala hišo, gospodar pa nam bo v stari kleti ob posebni cvičkovi napitnici postregel s cvičkom. Po ogledu bomo na 200 let starem lesenem podu organizirali delavnico. Priporočamo dve delavnici:

  • Odpovejte se predsodkom staranja (poslušajmo zgodbe o staranju, kako spremeniti prepričanja, ki nas omejujejo, kakšna je znanstvena resnica o staranju),
  • Sožitje med generacijami – vir sreče in zdravja (značilnosti pet živečih generacij, izboljšanje kakovosti odnosa med njimi. Kaj lahko pri tem naredimo mi, česa lahko naučimo mlajše generacije?)

Delavnica bo trajala približno eno uro. Sledi ogled multivizijske predstavitve »Zgodba o cvičku«. Zvedeli bomo veliko zanimivega o zgodovini vinske trte, cvičku in njegovi sestavi ter pridelavi od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Seveda bomo ob domačem ajdovem kruhu in siru cviček in njegove sestavine tudi poskusili. Degustacijo bomo končali z najboljšim cvičkom sezone, s »kraljem cvička«. Po končanem programu vam lahko organiziramo večerjo v domači gostilni, zidanici, na turistični kmetiji ali na gradu Otočec.

Informativna cena za upokojence: od 26 EUR /osebo (40 oseb)  

Cena vključuje:  ogled cerkve sv. Jurija, sprehod skozi vinsko gorico Grčevje, dobrodošlico na Pahi, izvedbo izbrane delavnice, ogled  Zgodbe o cvičku, degustacijo sestavin cvička ob prigrizku, vodenje in  organizacijo.

Dodatna ponudba:

– topla dolenjska malica (»na žlico«) 5 EUR,

– Splavarjenje z Rudolfovim splavom po reki Krki 13 EUR

– program na gradu Struga 7 EUR (ogled gradu, lokostrelstvo, iskanje skritega zaklada)

– voden ogled Novega mesta in Dolenjskega muzeja ali Jakčevega doma 6 EUR

– Ogled Skansna (muzej na prostem) in Kartuzije Pleterje 5 EUR

– Ogled Kostanjevice – jame in Galerije Božidarja Jakca 9 EUR

– večerja od 10 EUR

KOMPAS Novo mesto d.o.o., Novi trg 10, 8000 Novo mesto

tel.: +386 7 393 15 20, fax: +386 7 393 15 39

kompas.nm@siol.net, www.kompas-nm.si

Avtor: KOMPAS Novo mesto

Opomba: Ponudniki lahko navedeno ponudbo in cene kadarkoli spremenijo. Za rezervacije in vse dodatne informacije o ponudbi prosimo, da se obrnete direktno na ponudnika preko navedenih kontaktnih podatkov.