BORGHETTO SUL MINCIO – ČAROBNA SREDNJEVEŠKA VASICA  

Petnajst kilometrov južno od Gardskega jezera se nahaja ena najlepših vasic v Italiji, čarobna vasica Borghetto sul Mincio. To je kraj, kjer boste imeli občutek, da se je ustavil čas, saj ima še danes tipičen videz srednjeveške italijanske vasice. Skozi Borghetto se dobesedno preliva reka Mincio, kar daje vasici posebno čarobnost. V lepo ohranjeni in restavrirani vasici, kjer je zgodovina umeščena v prelepo naravo, lahko občudujete mline na vodi, staro cerkvico in trdnjavo. Tu je več restavracij in trgovinic s tradicionalnimi izdelki.

Slastna značilnost Borghetta so tortelini, katere enostavno morate poskusiti v eni od restavracij v vasici. Mi smo si izbrali idilično restavracijo, ki se nahaja prav na reki Mincio in je res posebna, saj levo in desno teče reka. Poleg edinstvene lege je odlična tudi hrana, ki je harmonija tradicionalne in moderne kulinarike. Seveda brez njihovih tradicionalnih testenin ni šlo. Poskusili smo testenine s skuto, limono, smetano, žafranom in gamberi, kar je bilo okusno, sveže in predvsem popolnoma drugačno. Zelo okusne so bile tudi ostale jedi in sladice.

Za Borghetto sul Mincio pravijo, da je ena najlepših vasic v Italiji z lepo ohranjeno srednjeveško podobo, umeščeno v naravni biser, in katero naj bi obiskali vsaj enkrat v življenju.

Mi smo jo obiskali v sklopu potepanja po okolici Gardskega jezera, saj se nahaja le nekaj kilometrov od jezera, v neposredni bližini enega večjih botaničnih vrtov v Italiji, parka Sigurta (več o slikovitem polotoku Sirmione si lahko preberete tukaj). Vse do vhoda v vasico se lahko pripelje z avtomobilom, tu pa so na voljo plačljivi parkirni prostori.

Avtor: Ekipa Veseli upokojenec