SIRMIONE – SLIKOVIT POLOTOK NA GARDSKEM JEZERU

Mestece Sirmione s slikovitim starim mestnim jedrom in značilnim gradom Scaligero je zanesljivo eden najbolj obiskanih krajev ob Gardskem jezeru. Zgodovina polotoka ima dolgo in bogato zgodovino, začetki segajo že v kameno dobo, medtem ko je bil polotok v rimskem času letovišče bogatih veronskih družin.

V staro zgodovinsko mestno jedro lahko obiskovalci vstopijo po dvižnem mostu gradu Scaligero. Pred vhodom v grad in staro mestno jedro je na voljo veliko število plačljivih parkirnih prostorov, od koder se lahko peš odpravite proti gradu, saj vstop v staro središče z avtom ni mogoč. Potep po slikovitih ozkih uličicah lahko nadgradite z obiskom katere od številnih restavracij, ki se v času kosila hitro napolnijo, ali pa se samo osvežite s sladoledom.

Danes Sirmione slovi kot mondeno počitniško letovišče s številnimi hoteli in ostalimi počitniškimi nastanitvami, restavracijami ter različnimi trgovinami. Sirmione obišče vsak dan veliko število obiskovalcev, kar smo občutili tudi sami, saj so bile ozke uličice in trgi tudi v mesecu oktobru polni turistov.

Če si želite polotok Sirmione ogledati tudi z jezera, se je možno pred vhodom v grad vkrcati na čolne, ki ponujajo panoramsko vožnjo okoli polotoka, ki traja približno pol ure.

Tako lahko še z jezera vidite panoramo starega mestnega središča, slovite terme z velikim termalnim centrom, ostanke rimske vile, imenovane “Grottoes of Catullus”, ki je eno najpomembnejših arheoloških najdišč v severni Italiji, ter številne vile, od katerih je ena pripadala tudi znani operni pevki Marii Callas. Ustavili smo se tudi na delu jezera, kjer se lepo vidijo vodni mehurčki, kjer pod gladino Gardskega jezera izvira termalna voda s temperaturo okrog 70 stopinj Celzija. Je pa bilo jezero tudi v lepem vremenu kar valovito, tudi zaradi številnega vodnega prometa, tako da je bila vožnja s hitrim čolnom kar razburkana.

Sirmione se nahaja ob Gardskem jezeru, približno trideset kilometrov od Verone, in je lahko dostopno po lokalni cesti. Najbolje ga je obiskati v sklopu več dnevnega izleta na Gardsko jezero in v njegovo okolico, ki ponuja številne zanimivosti za različne okuse. Raziskujete lahko obalo Gardskega jezera, ki je največje jezero v Italiji, ali pa se podate v okolico, od zgodovinske Verone do prečudovite vasice Borghetto in enega najlepših botaničnih parkov v Italiji, parka Sigurta. Za mlajše pa je v okolici veliko zabaviščnih parkov.

Avtor: Ekipa Veseli upokojenec