JUNGFRAUJOCH – VRH EVROPE

Prečudovite švicarske gore so nas popolnoma očarale. Odpravili smo se na Jungfraujoch, ledeniško sedlo v Bernskih Alpah, ki povezuje dva štiritisočaka Jungfrau in Monch. Do Jungfraujocha že od leta 1912 pelje železniška proga Jungfrau, ki gre skozi predora gora Eiger in Monch. Železniška postaja Jungfraujoch se nahaja na 3.454 metrih nadmorske višine in je najvišja železniška postaja v Evropi. Od tu predori in dvigala peljejo do zgradbe “Top of Europe” in do opazovalnice Sphinx z razgledno ploščadjo na višini 3.572 metrov.

Naše potovanje na Jungfraujoch smo začeli v kraju Lauterbrunnen, kjer smo vstopili na vlak. Do tu smo se pripeljali z avtom, ki smo ga parkirali v garažni hiši, namenjeni obiskovalcem. Cena vozovnice je zelo visoka, tako kot so visoke cene v Švici, odvisna pa je od termina in sezone. Železniška proga pelje tudi mimo Slovencem zelo znanega smučarskega središča Wengen. Mi smo se seveda ustavili in Wengen nas je očaral s svojo prijetnostjo, svežim zrakom, tradicionalnimi švicarskimi hišicami in krasnim razgledom.

Iz Wengna smo nadaljevali vožnjo do vmesne prestopne železniške postaje Kleine Scheidegg, kjer je potrebno prestopiti na zobato železnico za nadaljevanje poti do Jungfraujocha.

Zobata železnica nas je skozi gori Eiger in Monch popeljela na najvišjo železniško postajo v Evropi. Vlak se ustavi tudi na dveh vmesnih postajah oziroma oknih v steni, imenovanimi Eigerwand in Eismeer, kjer lahko potniki uživajo v čudovitem razgledu, in po petih minutah nadaljuje z vožnjo.

Sama vožnja z zobato železnico je bolj počasna, a ponuja čudovite razglede. Vožnja od postaje Kleine Scheidegg do Jungfraujocha traja slabo uro.

Od železniške postaje Jungfraujoch vodijo predori in dvigala vse do zgradbe “Top of Europe” in opazovalnice Sphinx, od koder se razteza čudovit razgled na ledenik in okoliške gore.

Tu se lahko okrepčate v restavracijah, trgovinah ter uživate v čudovitih razgledih in svežem ledenem gorskem zraku. Zanimive so tudi iz velikih kock ledu ročno narejene ledene skulpture.

Jungfraujoch smo obiskali poleti. Čeprav so bile v Lauterbrunnenu, kjer smo vstopili na vlak, poletne temperature, je bila temperatura na Jungfraujochu pod lediščem. Zato je za obisk Jungfraujocha v vsakem letnem času potrebno vzeti s seboj zimska oblačila in zimske čevlje, sončna očala pa bodo tudi več kot dobrodošla.

Avtor: Ekipa Veseli upokojenec