LANZAROTE – JAMEOS DEL AGUA

Jameos del Agua je niz vulkanskih jam, ki se nahajajo na otoku Lanzarote, ki je eden od Kanarskih otokov. Je turistično, umetniško in kulturno središče, ki ga je ustvaril edinstveni lokalni umetnik in arhitekt Cesar Manrique, ki je pustil svoj pečat na celotnem otoku. Je čudovit prostor s prepleteno naravno in arhitekturno mojstrovino, ki je edinstvena in ki jo nikakor ne gre zamuditi, če se potepate po otoku Lanzarote.

Jameos del Agua se nahajajo znotraj vulkanske cevi, ki je nastala z izbruhom vulkana Monte Corona. Cev je dolga šest kilometrov, od tega jo je vsaj kilometer in pol pod morsko gladino, zato se imenuje tudi »Atlantidski tunel«. Jameos del Agua se nahajajo v delu predora, ki je najbližji obali. V sklopu Jameos del Agua so podzemno slano jezero, restavracija, dvorana, čudovit smaragdno zeleni bazen, vrtovi in muzej.

Osnovna ideja edinstvenega arhitekta Cesarja Manriqueja je bila ponuditi obiskovalcem prostor za razmišljanje v naravni znamenitosti, oblikovani skoraj brez človekovega posredovanja. Je njegovo prvo središče kulture, umetnosti in turizma z idejo »narava in umetniško ustvarjanje v harmoniji«.

Prostor je prečudovit in lahko rečemo, da se je umetnikova ideja uresničila. Naravna lepota kraja in arhitekturna mojstrovina se povežeta tako dobro in tako lepo, da ostanete brez besed. Povsod so klopi, kjer se lahko usedete in uživate v čudovitih pogledih. Restavracija, ki se nahaja na vhodu in izhodu iz jame je odlična ideja. Čudovit je tudi smaragdno zeleni bazen.

Center Jameos del Agua z avditorijem je bil uradno odprt leta 1977; kasneje so mu dodali nove objekte, kot na primer muzej. Od leta 1987 je center Jameos del Agua posvečen znanosti in vulkanologiji. Muzej House of the Volcanoes prikazuje moč vulkanov in njihov vpliv na naravno okolje.

Jameos del Agua je dom edinstvene in endemične vrste jastoga in sicer slepega jastoga rumeno-bele barve, ki je dolg komaj centimeter. Ti jastogi so zelo občutljivi na spremembe v laguni. Zelo so občutljivi tudi na oksid, zato je prepovedano metati kovance v vodo, na kar je opozorjeno na vseh pristopih k vodi.

Do Jameos del Agua je najenostavneje priti z avtomobilom, ki ga lahko najamete povsod na otoku, ali pa se odločite za organiziran avtobusni izlet. Otok Lanzarote je manjši otok, tako da tudi razdalje med kraji niso prevelike, zato so glavne znamenitosti otoka lahko dostopen iz kateregakoli kraja na otoku. Iz najbolj južnega dela, Playe Blance, kjer smo bili nastanjeni, je bilo približno dobro uro vožnje.

V času našega obiska je bila vstopnina 12 evrov; aktualni odpiralni čas in cenik: Jameos del Agua. Ker se gre v jamo navzdol po stopnicah in tudi navzgor po stopnicah in ker je teren neraven, je potrebno imeti temu primerno obutev; zato tudi ni primerno za gibalno ovirane osebe.

V bližini Jameos del Agua se nahaja Kaktusov vrt oziroma Jardin de Cactus, ki si ga je zaradi čudovitih primerkov kaktusov iz vsega sveta vredno ogledati. Mi smo združili oba ogleda v enodnevni izlet, tako da smo za obe znamenitosti imeli ravno dovolj časa. Več na povezavi: Kaktusov vrt.

Avtor: Veseli upokojenec