POREČ – OČARLJIVI OTOK SVETI NIKOLA

Poreč je ena najbolj obiskanih turističnih destinacij na Hrvaškem; nahaja se na zahodni obali istrskega polotoka. Je očarljivo zgodovinsko mesto, zgrajeno okrog mestnega pristanišča in zaščiteno pred Jadranskim morjem z otokom Sveti Nikola. V slikovitem starem jedru Poreča je veliko restavracij, barov in trgovin z lokalnimi izdelki, poreška promenada pa vodi od marine do pristanišča. V pristanišču številne turistične ladje ponujajo izlete v sosednje kraje in ogled znamenitosti. Na območju samega Poreča, v krajih Zelena Laguna, Plava Laguna, Bijela Uvala in Brulo se nahajajo številni hoteli.

Otok Sveti Nikola leži nasproti pristanišča Poreč, le pet minut vožnje s čolnom. Njegova bogata zgodovina sega v 6. stoletje. V 17. stoletju, med epidemijo kuge, so ga uporabljali kot karantensko območje. Družina Polesini je otok kupila konec 18. stoletja; odprli so grad Isabella, katerega izvirni izgled je ohranjen do danes.

Na otoku se nahaja tudi najstarejši svetilnik na Jadranu, zgrajen leta 1403, ki se še danes uporablja za vodenje ladij proti pristanišču Poreč.

Otok je brez prometa, dostopen le z ladjico, ki vas v petih minutah pripelje od pristanišča Poreč. Prevoz z ladjico je na voljo cel dan, za goste letovišča je brezplačen.

Danes se na očarljivem otoku Sveti Nikola nahaja luksuzno letovišče Valamar Isabella Island.

Na otoku vas bodo očarali urejeni vrtovi, borov gozd, bogato zelenje, čudovite plaže, fantastičen razgled in različne možnosti nastanitve v Valamar Isabella Island Resort; lahko izberete hotel s štirimi zvezdicami Valamar Isabella, vile s štirimi zvezdicami, ekskluzivne apartmaje Valamar Isabella Miramare s petimi zvezdicami, grad Valamar Isabella s petimi zvezdicami ali predsedniške vile s petimi zvezdicami.

Letovišče ponuja več bazenov, restavracij, športnih in zabavnih zmogljivosti s fitnesom na prostem, otroškimi igrali in plažami za vsakogar.

Lahko izbirate med peščeno, prodnato, tlakovano, kamnito ali travnato plažo. Celotni otok nudi čudovit pogled na morje ali na mesto Poreč, okrog otoka pa je speljana dolga sprehajalna pot.

Za vse, ki želijo bivati v središču mesta s številnimi restavracijami, bari, lokalnimi trgovinami in bogatim nočnim življenjem, se nasproti otoka Sveti Nikola nahaja Valamar Riviera Hotel & Villa Parentino, butični in ekskluzivni hotel z odlično lego na poreški promenadi. Svojim gostom ponuja brezplačno vožnjo z ladjico do otoka Sveti Nikola, kjer imajo dostop do bazenov in plaž letovišča.

Med potepanjem po Istri priporočamo obisk otoka Sveti Nikola, bodisi za počitnice ali pa samo za kratek izlet – sprehod, sveži zrak, hrana, kopanje in nazaj. Je pa otok žal odprt samo od maja do septembra.

Avtor: Ekipa Veseli upokojenec