RAČE-FRAM – “KJER EMOCIJE LITERATURE USTVARJAJO TURIZEM”

»Kjer emocije literature ustvarjajo turizem«, je destinacijo Rače-Fram imenovala Mojca Mavec v oddaji Na lepše.

Ali veste, kdo je napisal prvi slovenski zgodovinski roman? Ali poznate naslov? Ste že slišali za zaroto proti cesarju Leopoldu? Kaj pa za sramotni mirovni sporazum, ste že slišali? In če gre za roman, namreč vsak pravi roman vsebuje tudi ljubezen, ali poznate Katarino Zrinsko? Bi želeli poskusiti njeno baročno torto, ki jo je pekla našemu graščaku? Pa naj bo dovolj vprašanj.

Vljudno vabljeni po odgovore v grad Rače. Morda vas bosta sprejela sama grof in grofica. Destinacija Rače-Fram je presenečenje za vse, ki menijo, da so na izletih s svojimi skupinami doživeli že vse lepo in dobro v čudoviti Sloveniji.

V danes obnovljenem gradu Rače, v enem najlepših nižinskih otoških gradov v tem delu sveta, se je zgodila zgodba prvega slovenskega zgodovinskega romana, ki je Josipa Jurčiča tako prevzela, da je vsak prosti trenutek preživel v Račah in zbiral podatke o zaroti, ki bi uresničena predrugačila tok naše zgodovine…V gradu vam odstrejo vso zgodbo…

V neposredni bližini gradu se nahaja Krajinski park Rački ribniki. Raj za vse, ki obožujejo naravo.

Po dopoldnevu v panonskem svetu prestopite še v predalpski svet Frama, v zgodovinsko zaščiteno naselbino. Naziv je upravičen z zgodbo framskega potoka, ki je nekoč poganjal kar sedemnajst mlinov in žag. Danes lahko v Oljarni Fram, v najstarejši še delujoči oljarni v tem delu Evrope, okusite pristne okuse in vonjave bučnega olja. V Mlinu pobega pa boste mlinarju pomagali zagnati mlin. Tudi čisto pravi mlinar vas bo vesel, če ga boste obiskali v njegovem mlinu.

Prepričali se boste lahko, da so že Rimljani cenili čisto pohorsko vodo. Videli boste, od kod so vodo speljali vse do Petovie. Povzpeli se boste tudi na Planico, pohorsko kraljico. Bi okušali odlično starodavno hrano po Herriteri ali bi raje pisker in omleto? Seveda oboje po pohorsko, torej pristno, domače. Ali verjamete, da ima lahko mogočna smreka korenine na dveh bregovih potoka? Na Pohorju seveda ne boste prikrajšani za prostrane, zelene razglede.

Preden pa se odpravite proti domu, vas bodo v Api hiški opremili z dobršno dozo zdravja in vedenja o življenju čebel. Nikar se ne bojte api komore. Umirila in z energijo vas bo napojila.

Dan tukaj mine kot tren. Baje popotniki z opisane destinacije odhajajo bogatejši; in ja, pogosto se vračajo. Prisrčno dobrodošli na destinaciji, kjer emocije literature ustvarjajo turizem.

Več informacij: KULTURIST, Turistično vodenje in organizacija kulturnih prireditev, Polonca Račič s.p.

Kontakt: 040/466-931

Avtor: Polonca Račič s.p.