MUNCHEN – BMW MUZEJ

BMW muzej se nahaja v Munchnu, kjer je tudi matična tovarna enega največjih proizvajalcev avtomobilov. Začetki tovarne BMW segajo v leto 1916, ko so začeli s proizvodnjo letalskih motorjev, kasneje pa so se usmerili v proizvodnjo motociklov in avtomobilov. BMW – Bayerische Motoren Werke je danes eden najprepoznavnejših proizvajalcev avtomobilov in motociklov, v skupino BMW pa spadata tudi znamki Mini in Rolls-Royce Motor Cars. Zgodovino znamke BMW in najnovejše modele avtomobilov BMW si lahko ogledate v BMW muzeju in v BMW Weltu, ki se nahajata v neposredni bližini tovarne.

V sodobno arhitekturno zasnovanem muzeju vas razstavljeni primerki popeljejo vse od zgodnjih začetkov proizvodnje avtomobilov in motociklov do futurističnih konceptov prihajajočih avtomobilov. Kronološko so prikazani vsi najpomembnejši modeli tovarne BMW.

Med našim obiskom je bila v muzeju tudi razstava vozil Rolls-Royce, s predstavitvijo najpomembnejših modelov in zgodovine te prestižne znamke.

Najnovejši modeli BMW avtomobilov in motociklov so na ogled v BMW Weltu. Vstop v BMW Welt je brezplačen, vstop v BMW muzej pa znaša 10 evrov. Se je pa pred obiskom bolje pozanimati o trenutnem odpiralnem času in vstopnini.

Če želite videti proizvodnjo avtomobilov, si lahko ogledate tudi tovarno BMW, kjer vam predstavijo vse faze proizvodnje vozil. Vstopnice za voden ogled tovarne si morate rezervirati vnaprej, saj so ti ogledi skoraj vedno v celoti zasedeni.

BMW muzej se nahaja v neposredni bližini stadiona Olympiapark, ki je bil odprt za letne olimpijske igre leta 1972, danes pa je park namenjen različnim prireditvam, zabavam in kulturnim dejavnostim.

Munchen kot glavno mesto Bavarske in pomembno evropsko kulturno središče z bogato zgodovino ponuja veliko zanimivosti, ki si jih je vredno ogledati; staro mestno jedro z mestno hišo, številne muzeje in zgodovinske spomenike, Allianz areno, Olympiapark, živalski vrt… Ena najprepoznavnejših prireditev pa je Oktoberfest, ki vsako leto v mesto privabi številne obiskovalce.

Za ljubitelje avtomobilistične zgodovine je v Stuttgartu na ogled muzej Mercedes Benz, v Ingolstadtu pa muzej Audi.

Avtor: Ekipa Veseli upokojenec