KEUKENHOF – DOŽIVETJE NIZOZEMSKIH TULIPANOV

Keukenhof je eden največjih cvetličnih vrtov na svetu, imenovan tudi “Vrt Evrope”. Vsako leto je v parku posajenih okrog sedem milijonov čebulic z več sto sortami tulipanov, ki pokrivajo 32 hektarjev površine. Sajenje se začne že oktobra in traja do decembra, na vsaki lokaciji pa posadijo več čebulic, da s tem zagotovijo neprekinjeno cvetenje v času odprtja parka. Poleg tulipanov so v parku posajene tudi druge vrste spomladanskih cvetlic, kot so hijacinte, narcise, lilije, vrtnice in še katere.

Keukenhof se nahaja na Nizozemskem, v mestecu Lisse, jugozahodno od Amsterdama. Dostopen je z avtom ali ostalim javnim prevozom. Raznobarvna polja čudovitih cvetov v neštetih barvnih kombinacijah privabijo številne obiskovalce vsako leto, od druge polovice marca do sredine maja. Datum odprtja, delovni čas in cenik lahko preverite  TUKAJ.

V dveh spomladanskih mesecih obišče Keukenhof veliko obiskovalcev; v letu 2019 je park obiskalo kar 1,5 milijona obiskovalcev. Je pa bil park zadnji dve leti zaradi pandemije Covid-19 zaprt.

Če se v park Keukenhof pripeljete z avtom, je pred vhodom veliko parkirišče, ki stane 6 EUR na dan. Vstopnica v park za odrasle je 19,00 EUR.

Tulipanov, hijacint in ostalih čudovitih spomladanskih cvetlic pa na Nizozemskem ni mogoče videti le v parku, temveč povsod po deželi. Čudovita dolga polja cvetov – tulipanov, hijacint in ostalih rožic – lahko vidite povsod, tudi na obeh straneh ceste na poti proti Keukenhofu. Kar nujno se je ustaviti na umikališčih ob cesti in uživati v čudovitem pogledu ter za spomin narediti kakšno fotografijo. Ta ogromna polja rožic, posajenih v različnih barvah, so res neverjetna, kar naredi nizozemsko podeželje v spomladanskem času res slikovito.

Nizozemski tulipani so znani po vsem svetu, v parku Keukenhof si lahko ogledate ogromno različnih vrst na enem mestu. Neskončna polja tulipanov in ostalih spomladanskih rožic na nizozemskem podeželju pa vas bodo zagotovo očarala. Seveda pod pogojem, da obiščete Nizozemsko spomladi, v času cvetja.

Seveda pa je Nizozemska zanimiva skozi celo leto, tudi če takrat tulipani ne cvetijo. Potep po Nizozemski tudi v ostalih mesecih ponuja ogromno zanimivih doživetij – tradicionalne mline na veter, kanale, obalo, sir in ostale gastronomske užitke, nizozemska mesta, od Amsterdama do Rotterdama, ter ogromno zanimivih manjših mestec. Več o Zaanse Schans in kulturni dediščini mlinov na veter si lahko preberete TUKAJ.

Lahko imate voden izlet ali pa se po Nizozemski odpravite sami z avtomobilom, ki ga najamete. Je pa v tem primeru priporočljivo narediti načrt potovanja in želenih ogledov. V vsakem primeru si je potrebno vzeti dovolj časa za potep in resnično doživetje Nizozemske.

Avtor: Ekipa Veseli upokojenec