STUTTGART – MERCEDES BENZ MUZEJ

Stuttgart je glavno in največje mesto nemške zvezne dežele Baden-Württemberg s približno  600.000 prebivalci, ki se nahaja ob reki Neckar. Od Ljubljane je oddaljeno dobrih šest ur vožnje z avtom, pa avtocesti preko Munchena. Midva sva Stuttgart obiskala med potovanjem po južni Nemčiji – preko Schwarzwalda, Freiburga, Baden-Badna do Stuttgarta. Ko pomislimo na Stuttgart, pomislimo tudi na Mercedes-Benz. Zato sva si na hitro ogledala mesto, naslednji dan pa v celoti namenila ogledu muzeja Mercedes-Benz, ki je ena glavnih atrakcij v mestu.

Mercedes-Benz je priznan nemški proizvajalec luksuznih avtomobilov, avtobusov in tovornih vozil. Bogata zgodovina avtomobilizma je predstavljena v muzeju, kjer so v devetih nadstropjih na ogled vozila iz dolge, 135-letne zgodovine te avtomobilske znamke, vse od začetkov prvega avtomobila leta 1886.

Muzej je zasnovan tako, da se razstavni paviljoni spiralno spuščajo od najvišjega nadstropja do pritličja in sicer v časovnem zaporedju od najstarejših začetkov do današnjih dni. Vsa zgodovina znamke je predstavljena opisno in vizualno z najpomembnejšimi modeli avtomobilov določenega časa. Če si vzamete čas in se počasi pomikate po nadstropjih, spoznate zanimivo zgodovino tovarne in znamke Mercedes-Benz skozi čas.

Nekaj utrinkov s foto sprehoda skozi zgodovino znamke Mercedez-Benz:

Obisk muzeja je čudovito doživetje tako za oboževalce avtomobilske znamke Mercedes-Benz kot za vse ostale, saj je muzej izredno bogat ter arhitekturno zanimiv. Na celotnem prostoru v devetih nadstropjih ponuja ogromno zgodovinskih informacij in vsebin ter najpomembnejše razstavne modele vozil skozi čas. Za ogled muzeja si je potrebno vzeti dovolj časa, je pa muzej najbolje obiskati takoj zjutraj, ker takrat še ni gneče. Muzej je odprt od torka do nedelje, od 9.00 do 18.00 ure, vstopnina znaša 12 evrov. Se je pa pred obiskom bolje pozanimati o trenutnem odpiralnem času in vstopnini.

Za ljubitelje avtomobilistične zgodovine je v Munchnu na ogled muzej BMW, v Ingolstadtu pa muzej Audi.

Avtor: Ekipa Veseli upokojenec