Dubaj je mesto presežkov, mesto najvišjih stolpnic, najbolj luksuznih hotelov, najdražjih avtomobilov,  največjih nakupovalnih središč in najneverjetnejših atrakcij. V zadnjih letih je Dubaj postal eno najbolj luksuznih počitniških destinacij na svetu. Novi hotelski kompleksi rastejo s svetlobno hitrostjo.

V Dubaj sva se odpravila z letališča v Munchenu. Let traja približno šest ur. Po pristanku v Dubaju, naju je osebni prevoz že čakal in odpeljali smo se do hotela. Palm Jumeirah je eden od dveh umetnih otokov v obliki palme, na katerem je ogromno število stanovanjskih vil in hotelov najvišjih kategorij. Midva sva izbrala hotel Rixos The Palm Dubai, pet zvezdični hotel z izvrstno lokacijo na zunanjem listu palme, ki ponuja čudovit pogled na mesto. Hotel je od letališča oddaljen približno 50 kilometrov, od središča mesta pa 30 kilometrov. Rixos The Palm je luksuzni hotel s privatno peščeno plažo ter zunanjim bazenom, ki je bil v mesecu juniju zaradi visokih temperatur, prijetno ohlajen, v nasprotju z morjem, kjer je bila voda zelo vroča, a še vedno sprejemljiva za kopanje. Glede na to, da se hotel nahaja na zunanjem listu otoka palme, je do mesta približno pol ure vožnje, zato se je v mesto potrebno popeljati s taksijem. Pred hotelom so vedno na voljo avtomobili prestižnih znamk, ki vas popeljejo v mesto za sprejemljivo ceno – za vožnjo do središča mesta morate odšteti približno 20 EUR, taksiji mesta Dubaj pa so nekoliko cenejši. Hotel ponuja brezplačni prevoz do nakupovalnega središča Mall of the Emirates s hotelskim minibusom ter brezplačni vodni transfer do marine.

Ko obiščete Dubaj, si morate zagotovo ogledati najvišjo zgradbo na svetu z 829,8 metri višine, imenovano Burj Khalifa. Lahko se povzpnete do razgledne ploščadi, ki se nahaja v 124. nadstropju, kamor vas popelje ultra hitro dvigalo. Je pa obisk Burj Khalife potrebno rezervirati v naprej. Ker sva midva obiskala Dubaj meseca junija, ki velja za nizko turistično sezono, z gnečo na vstopu nisva imela težav, cena vstopa znaša od 25 EUR po osebi naprej, odvisno od termina ogleda. Razgled na mesto je z najvišje stavbe osupljiv. Če imate možnost, je razgled lep predvsem ponoči.

Osupljiv je tudi ogled baletnega plesa največjega koreografiranega vodometnega sistema na svetu, imenovanega The Dubai Fountain na jezeru Burj Khalifa, ki se odvija vsak dan vsake pol ure v popoldanskem in večernem času. Skupek glasbe, vodnih curkov in svetlobe, s 6.600 lučmi, 25 barvnimi projektorji, vodnimi curki, ki segajo do višine 45 nadstropne zgradbe, ob spremljavi klasične, arabske in moderne glasbe, naredi čarobno predstavo. Midva sva se odločila, da si predstavo ogledava tudi z jezera, zato sva se popeljala z električnim čolnom na romantično vožnjo po jezeru in od tam občudovala ples vodnih curkov, cena vožnje po jezeru za dve osebi znaša približno 25 EUR.

Zanimivo je tudi obiskati The Dubai Mall, največje nakupovalno središče na svetu z več kot 1200 trgovinami in z največjo zastopanostjo modnih znamk pod isto streho. Nakupovanje zadovolji tako povprečnega nakupovalca kot zelo zahtevne kupce najprestižnejših modnih znamk. Tudi Mall of the Emirates ponuja nakupovalni raj, v njem pa se nahaja atrakcija Dubaja, Ski Dubai, notranji smučarski center in snežni park, kjer lahko obiskovalci in prebivalci Dubaja z vročih 30, 40 ali v poletnih mesecih več kot 40 stopinj Celzija, smučajo in sankajo na ledeno mrzlem smučišču. Za smučarsko opremo in obleko vam ni potrebno skrbeti, saj si jo lahko sposodite pred vhodom v smučarski center.

Dubaj vsekakor ponuja kopico zanimivih doživetij od ultra modernih atrakcij do tradicionalnih safarijev v puščavi. V vsakem primeru pa z obiskom Dubaja ne boste razočarani.

Avtor: Vlado&Greta