IBIZA – OTOK OČARLJIVIH SONČNIH ZAHODOV

Ibiza je čudovit španski otok v Sredozemskem morju. Ko prispete na otok, občutite energijo »zabave«, saj je Ibiza pridobila prepoznavnost zlasti z razcvetom turizma in elektronske glasbe, ki privablja mlade iz celega sveta. Ima pa Ibiza poleg tega tudi zanimiva mesta, bogato zgodovino, lepe plaže, kar vse vabi k obisku. Za potepanje in raziskovanje otoka je najbolje najeti avtomobil, kar smo storili tudi mi. Le z avtom smo lahko raziskali otok, še posebej največji mesti otoka – mesto Ibizo in Sant Antoni de Portmany. Ibiza ni tako velika, zato lahko z avtom v enem dnevu obkrožite celotni otok.

V mestu Ibiza je zanimivo staro mestno jedro in grad, ki se nahaja na vrhu hriba. Do gradu vodi kar dolga pot navkreber, vendar se splača. Z gradu se ponuja prelep pogled na mesto in bližnjo okolico. Pot navzdol vodi po starem delu mesta, bogatim s trgovinicami, restavracijami in bari.

Na drugi strani, v novejšem delu mesta, so pristanišče, marina, številne trgovine in luksuzni hoteli. Ob pristanišču pa vse do marine vodi dolgo sprehajališče, je pa mesto Ibiza znano tudi kot postajališče za številne križarke.

Na zahodni obali otoka se nahaja Sant Antoni de Portmany, drugo največje mesto na otoku. Tu so številni znani nočni klubi, ki privabljajo predvsem mlade, ki jih privlači elektronska glasba, zlasti v poletni sezoni. Ravno zato Ibiza v zadnjem času spodbuja tišji turizem in razvoj hotelov s petimi zvezdicami, ki privabljajo drugačne vrste obiskovalcev. Ja pa mesto Sant Antoni de Portmany znano po očarljivem sončnem zahodu, ki vsak dan privablja številne obiskovalce. Vsak večer, kakšno uro pred sončnim zahodom, se začnejo obiskovalci zbirati v lokalih ob promenadi. Ker v lokalih ni dovolj prostora za vse, si mnogi najdejo mesto kar na plaži. Vsi pa čakajo, da si bodo ogledali čudovit  sončni zahod.

Ko sonce zahaja, skupina umetnikov z ribiško ladjico in supi izvede mini predstavico v soju sončnega zahoda. Obiskovalci uživajo, pade kar nekaj poljubčkov zaljubljenih, in naredi se ogromno posnetkov. Tudi iz sončnega zahoda se očitno lahko naredi atrakcija.

Na Ibizi sta zelo prisotna tudi hipijevska kultura in način razmišljanja, kar je vidno v številnih butikih in tekstilnih trgovinah. Zato je potrebno obiskati znani »hippy market«, kjer se še kako močno začuti duh hipijevskega načina življenja.

Seveda pa so na otoku številne lepe plaže, kjer se nahajajo hoteli različnih kategorij. Na Ibizi lahko torej uživate na plaži, raziskujete otok ali pa se na veliko zabavate. V poletni sezoni je kar gneča, zato je za raziskovanje otoka veliko bolje obiskati Ibizo spomladi ali jeseni, kot smo to storili tudi mi, saj so temperature prijetne, turistov pa ni veliko.

Čeprav je Ibiza znana po številnih svetovno znanih nočnih klubih, ki gostijo znane DJ-e, je Ibiza tudi čudovit mediteranski otok s peščenimi plažami, luksuznimi hoteli, čudovitimi kraji in prijetnimi ljudmi.

Avtor: Ekipa Veseli upokojenec