ZAANSE SCHANS – KULTURNA DEDIŠČINA NIZOZEMSKE

Zaanse Schans je eden najlepših krajev in priljubljena turistična atrakcija na Nizozemskem, kjer si lahko ogledate lepo ohranjene mline na veter, stare obrti in tradicionalne hiše, kar predstavlja nizozemsko kulturno dediščino. Regija Zaan je bila v zgodovini pomembno industrijsko območje s številnimi mlini na veter. Od leta 1961 so bile hiše in mlini na veter iz celotne regije preseljeni v Zaanse Schans, ki je danes tako imenovani muzej na prostem.

V določenih mlinih si lahko ogledate lepo ohranjeno notranjost objekta.

V številnih hišah so sedaj muzeji, delavnice s prikazom tradicionalnih obrti ali prodajalne spominkov.

Zelo zanimiva sta prikaz izdelave cokel v delavnici lesenih čevljev ter ogled muzeja cokel z najatraktivnejšo zbirko cokel na Nizozemskem.

Zaanse Schans je le nekaj kilometrov oddaljen od Amsterdama, zato je zelo lahko dostopen, tako z avtom kot z javnim prevozom – le nekaj minut vožnje z vlakom iz Amsterdama. Je pa pred vstopom v vasico veliko parkirišče za avtomobile in avtobuse.

Midva sva vasico Zaanse Schans obiskala v sklopu potovanja po Nizozemskem. Z letalom sva priletela do letališča Eindhoven, kjer sva najela avtomobil, ter tako v tednu dni prepotovala in si ogledala nekaj zanimivih točk Nizozemske. Vsekakor pa je ostalo še kar nekaj za naslednji obisk. Če boste imeli priložnost, si le oglejte Zansee Schans, ne bo vam žal.

Več o potovanju po Nizozemskem in o obiskanih krajih pa v naslednjih popotniških zgodbah. O lepotah nizozemskih tulipanov v znamenitem Keukenhofu si lahko preberete TUKAJ.

Avtor: Ekipa Veseli upokojenec